LAVA Architecten

De originele bungalow wordt in ere hersteld door hem naar het initiële ontwerp-volume van 1958 te restaureren. De nieuwbouw haakt op dit volume in op de noord-oostelijke hoek.
Bestaand en nieuw worden in hun eigenheid benadrukt: de nieuwe afgeronde vorm onderscheidt zich duidelijk van de originele rechte-hoeken-volumetrie. Bijkomend zorgen de wegdraaiende ronde hoeken voor een zachtere volumewerking. Door ook de verdieping van de nieuwbouw terug te trekken ten aanzien van het gelijkvloers staat het nieuwe volume mooi in verhouding tot de bewaarde bungalow.

De raamopeningen verschijnen in de nieuwe gevel als scherp uitgesneden vierkanten van 244×244, refererend naar de lengtemaat van de panelen van de bewaarde bungalow.

De ramen in deze witte gevel verschijnen als afgetekende kaders.
De sinusplaat zorgt samen met de afgeronde hoeken en de gestapelde volumetrieën voor een mooie schaduwwerking die over de verschillende geveldelen glijdt.
Deze weloverwogen materiaalkeuze maakt het bewaarde en het nieuwe gebouwdeel tot één geheel: het modernistisch deel wordt opnieuw afleesbaar en gelijktijdig wordt het verrijkt, zowel functioneel als in volumetrie.
Door de nieuwe gevelbekleding onderaan noch bovenaan te beëindigen, maw. door ze voorbij de gevellijnen te laten doorlopen, gedraagt de sinusplaat zich rond de houtskelet als een hedendaagse drapering.

Nieuwpoort
aanbouw bungalow
opdrachtgever
Mevr. Rousseau
site
August Oleffelaan, Nieuwpoort
ontwerper
LAVA architecten
ontwerp
2015 - 2016
realisatie
2017 - 2019
oppervlakte
194 m²
in progress 1607RLN aanbouw bungalow, 2015 - 2019terug