LAVA Architecten

Politiekantoren zijn vaak omheinde, vrij ontoegankelijke gebouwen. Dit gebouw moest echter met zijn voeten in de maatschappij staan. Daarom wordt het helemaal achteraan op het perceel ingeplant en de parkeerdruk ondergronds opgevangen, zodat er vooraan plaats vrij komt voor een publiek park, een gemeenplaats. Dit park wordt naar ons voorstel zelfs uitgebreid naar de aanpalende muziekacademie, zodat er sprake is van synergie. De typische omheining rond een politiekantoor maken we overbodig door het hele gebouw op een sokkel te plaatsen. De interne circulatie wordt gestructureerd door dubbelhoge atria en een dakpatio met elk een eigen karakter. Zij vormen de ontmoetingsplekken voor het korps, bevorderen samenhorigheid in het team en creëren informele gespreksruimtes voor het personeel. Een huid met bakstenen vinnen verleent het gebouw een eigen identiteit en laadt de ruimtelijkheid van het interieur op met zijn structurerend principe.

Balen Dessel Mol
bouw hoofdcommissariaat
opdrachtgever
politiezone Balen Dessel Mol
site
Guido Gezellestraat - Mol
architectuur
LAVA Architecten
ontwerp
2013 - 2015
realisatie
2016 - 2017
oplevering
25/08/2017
gebouw
4 700 m²
omgeving
4 133 m²
stabiliteit
AB Associates
technieken
JC Engineering
akoestiek
PS Acoustics
epb
DRM
hoofdaannemer
Houben nv
fotografie
Studio Claerhout / Lumecore
in progress 1311BDM bouw hoofdcommissariaat, 2013 - 2017terug