LAVA Architecten

Op de binnenkoer van de historische universiteitshallen van de Katholieke Universiteit Leuven werd een structuur geplaatst met trappen, overlopen, dienstruimten en een panoramische lift. Op het gelijkvloers ontstaat een grote foyer die gebruikt wordt als uitloopruimte voor de gelijkvloerse ‘Museumzaal’. Als toegang tot het rectoraat is een traptoren opgetrokken die, samen met een panoramische lift, ook de hoogste verdiepingen en zolders van het gebouw ontsluit. Hoewel het hier in zijn geheel om een omvangrijke toevoeging gaat, eist de nieuwe ruimte niet alle aandacht voor zichzelf op. Naast de sterke ruimtelijke beleving en driedimensionale openheid in de nieuwbouw zelf, wordt ook een ‘promenade architecturale’ langs de historische buitengevels van het gebouw gerealiseerd. Op weg in de traptoren of de lift naar de topverdieping van het rectoraat kan de gebruiker genieten van een panorama over de daken heen van de Leuvense skyline. De uitbreiding wil in de eerste plaats een kwalitatieve toevoeging zijn die een respectvolle dialoog aangaat met het historische gegeven. De uitbreiding zoekt geen opzichtige vormgeving voor zichzelf.

K.U.Leuven
ontsluiting van het rectoraat
opdrachtgever
Technische Dienst K.U.Leuven
site
Naamsestraat - Zeelstraat Leuven
ontwerper
LAVA Architecten (VBMarchitecten)
studie
2000 - 2004
uitvoering
2006 - 2007
oppervlakte
850 m2
stabiliteit
ir. arch. Hans De Petter
technieken
BSTK ingenieursbureau
aannemer
Van Roey nv
fotografie
Toon Grobet
in progress 0006HAL bouw ontsluiting van het rectoraat, 2000 - 2007terug