LAVA Architecten

Dit passief complex voor 42 ouderlingen woningen met een polyvalente zaal en een ondergrondse parking, schikt zich op èn in de groene helling van Neder-Over-Heembeek en verbindt het kanaal met het woonweefsel. Deze nieuwbouw begeleidt de schaalbreuk en de terreinglooiing door met 3 bouwlagen aan te sluiten op de woonbuurt boven aan de helling en zich beneden met 5 verdiepingen te schikken tegenover de industriële panden. De gebouwvleugels omarmen de polyvalente zaal in zijn nieuwe binnentuin. Deze tuin heeft tussen beide vleugels een belvédère met mooi vergezicht over de vallei. De individuele appartementen organiseren zich aan de zuidgerichte gevels. De transparante binnenstraten zitten aan de noordzijde. De landschappelijke inbedding wordt op dit nieuwe kruispunt nog versterkt door gerichte aanplantingen tussen het versterkte oost-westelijke-fietstraject en de nieuwe noord-zuidelijke voetgangersverbinding.

Ransbeekstraat
bouw passieve ouderlingenwoningen
opdrachtgever
Stad Brussel - Grondregie
site
Ransbeekstraat Brussel
ontwerper
LAVA Architecten
ontwerp
2013
oppervlakte
4 020m2
stabiliteit
AB Associates
technieken
JC Engineering
akoestiek
Daidalos
landschap
Arshorti
epb
Balt
in progress 1305RAN bouw passieve ouderlingenwoningen, 2013terug