LAVA Architecten

Een wooncentrum voor 24 zorgbehoevenden. Het centrum bestaat uit twee wooneenheden waarvan elke eenheid gevormd wordt door twee leefgroepen. De individuele bewoner staat centraal. 

Bouwsteen 1: de studio van een bewoner. De ‘huisjes’ vormen de primaire bouwstenen voor het gehele complex. Door zijn eigen oriëntatie en positie kan elke bewoner zijn huisje duidelijk herkennen en verpersoonlijken. Elk individu heeft zijn eigen unieke woning.

Bouwsteen 2: dienende functies zoals lift, inkomsas, grote badkamer, keuken krijgen hun eigen volume.

Bouwsteen 3: kleinere dienende functies zoals berging, bezoeksanitair, worden gevat in kleinere doosjes.

Compositie: een leefgroep ontstaat uit een planmatige compositie van de 3 soorten bouwstenen. De ruimte die tussen deze stenen ontstaat spannen we op tot de leefruimtes.

De resulterende leefgroep is een klein dorp, waarin de studio’s huizen vormen, de leefruimte het dorpsplein en de patio’s de tuinen.

Door verschillende composities te creëren en deze oordeelkundig op de site in te planten en onderling doordacht te koppelen ontstaat het hele wooncomplex.

Huize Eigen Haard
bouw 24 zorgwoningen
opdrachtgever
vzw Huize Eigen Haard
site
Herseltsesteenweg, Aarschot
type opdracht
architectuurwedstrijd - eerste laureaat
ontwerper
LAVA Architecten
studie
2011 - 2012
uitvoering
2017 - 2018
oppervlakte
1 423 m²
stabiliteit
AB associates
technieken
AA&O
veiligheid
DRM
in progress 1112HEH bouw 24 zorgwoningen, 2011terug