LAVA Architecten

Het basisgegeven is een introvert gebouw, gemaakt voor bezinning en nederige maatschappelijke dienstverlening. Het presenteert zich naar buiten toe met een lange, redelijk homogene straatgevel die erin slaagt discreet en ‘bijna afwezig’ op te gaan in het straatbeeld. Binnenin verwijst het neogothische vocabularium, met de kapel als hoogtepunt, consequent naar de confessionele grondslag voor het functioneren van het complex.
Hoe dit gebouw transformeren naar een gemengde introverte-extraverte functie? Het is geen al te invasieve transformatie geworden. Er wordt een zo groot mogelijke waaier van activiteiten en mogelijkheden geboden aan een bouwheer wiens gedrag en behoeften in de tijd sterk kunnen veranderen: MULTIPLE CHOICE. De keuze voor maximalisatie van de mogelijkheden, het op zoek gaan naar het bestaansmaximum van dit gebouw, leidt tot een aantal afgeleide beslissingen. Op verschillende meerkeuzevragen wordt ‘ja’ geantwoord op alle alternatieven.

Grauwzusters
transformatie van het klooster van de Grauwzusters tot Rectoraat van de Antwerpse Universiteit
opdrachtgever
Ministerie Vlaamse Gemeenschap
site
Lange Sint Annastraat, Antwerpen
ontwerper
tv Ar-te - VBMarchitecten - Stabo
architectuur
LAVA Architecten - Ar-te
studie
2001 - laureaat - Open Oproep 1
uitvoering
2005 - 2007
oppervlakte
6 989 m2
stabiliteit
Stabo
aannemer
Antwerpse Bouwwerken nv
fotografie
Toon Grobet
in progress 0112GRA verbouwing van het klooster van de Grauwzusters tot Rectoraat van de Antwerpse Universiteit, 2001 - 2007terug