LAVA Architecten

De voormalige watertoren maakt deel uit van het historisch gegroeid complex van de Artoisbrouwerijen en wordt gerenoveerd en herbestemd tot woningen. De publieke doorgang over de Dijle loopt door onder de portieken van de watertoren en komt zo toe op het nieuwe plein. De herbestemming van dit in het oog springend gebouw langs de Vaartkom gebeurt met een minimum aan toevoegingen aan de buitengevel en ambieert de façade van de toren in zijn vroegere glorie te herstellen.

Dit historische gebouw wordt door de L-vorm van Dijlezicht verbonden met het eerdere gerenoveerde burgerhuis “In Zeelandt”. De nieuwbouw bestaat uit een aaneenschakeling van een oranjerood en een terugspringend wit volume. Door de gevel van het witte volume ter hoogte van de aansluitingen met de aanpalende gebouwen terug te trekken, krijgen deze historische gebouwen letterlijk het voorplan in het nieuw gevormde gebouwensemble. Het appartementsgebouw volgt de publieke doorsteek over de rivier naar de watertoren toe en blijft hierbij hoog boven het water zweven zodat de doorkijk naar het binnengebied vrij blijft.

Dijledelta 3
bouw van appartementsgebouw Dijlezicht
opdrachtgever
Westpoort nv
site
Vaartstraat Leuven
ontwerper
LAVA architecten
oppervlakte
4 836 m²
stabiliteit
Arcade Concept
technieken
Stabo
epb
Stabo
visualisatie
Animotions
in progress 1760DD3 verbouw en bouw appartementsgebouw Dijlezicht, 2017terug