LAVA Architecten

De renovatie van het voormalige hotelgebouw Du Nouveau Monde, met acht ruime appartementen en een horeca- of handelszaak, stimuleert het opfrissingsproject van de stationsbuurt van Stad Tienen. Het historische plein, rechtstreeks verbonden met het centrum van de stad, zal terug tot leven gewekt worden en een nieuwe vaste waarde vormen in de stad. Het renovatieproject zelf omvat geen al te grote ingrepen maar zal vooral exterieur en interieur uitzuiveren. De achterbouw wordt afgebroken tot aan de twee hoofdvolumes; het hotelgebouw met het voormalige woonhuis aan gekoppeld. Om de zolderverdieping te bereiken voegen we een liftkoker en extra trapvolume (op het bestaande trappenhuis) toe.

Het neoclassicistische pand valt onder het beschermde stadsgezicht van het stationsplein. Beide voorgevels, inclusief schrijnwerk en dak, zullen opgefrist of vervangen worden volgens hun historische waarde. De twee nieuwe dakkappellen in de achtergevels, leidend naar inpandige terrassen, verwijzen naar de oorspronkelijke frontons op de voorgevel en brengen het licht ook tot in de zolderappartementen rijkelijk naar binnen.

Vanbetsbrugge
verbouwing historisch pand tot 8 woongelegenheden
opdrachtgever
Nouveau Monde
site
Vierde Lansierlaan, Tienen
ontwerper
LAVA architecten
oppervlakte
1 550 m²
stabiliteit
AB Associates
technieken
AE+
epb
2Bsafe
in progress 1646VBB verbouwing historisch pand tot 8 woongelegenheden, 2016terug