LAVA Architecten

Voor deze grondige renovatie tegenover het Sint-Donatus (stads)park in Leuven is enkel de voorgevel, omwille van zijn historisch-culturele erfgoedwaarde, behouden gebleven.
De woning is volgens zijn oorspronkelijke hoofdvolume heropgebouwd met een vertrapte uitbouw op het gelijkvloers en de eerste verdieping.

De opvatting van de nieuwe, zuid georiënteerde uitbouw is om zo veel mogelijk lucht en licht in de woning binnen te halen. Dit vertaalt zich in maximaal beglaasde gevelvlakken en dakvolumes met daktuinen die zich telkens omhoogplooien naar de zuiderzon. De achterbouw maakt hetzelfde dynamisch gebaar richting het hoofdvolume en opent zich op deze manier ook naar de binnentuin en dakterrassen.
De heropgebouwde ‘achtergevel’ van het hoofdvolume wordt geïntegreerd in de woning als een binnengevel: een blote gemetste muur van gerecupereerde bakstenen waarbij de oorspronkelijke raamopeningen binnenramen worden die een kijkspel genereren doorheen de woning.

Om zoveel mogelijk lichten en (door)zichten te creëren is, in het hart van het pand, de vloer ongeveer een halve verdieping verlaagd om een split-level te creëren. Hierdoor wordt het licht tot diep in de woning getrokken. Zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping krijgen we een opeenvolging van hoge en lage plafonds. De hoge ruimtes herbergen dynamische functies, zoals de ontbijthoek aan de straatkant en de leefruimte aan de tuinkant. In de lage ruimtes zijn meer geborgen functies ondergebracht.
Het splitlevel genereert eveneens een interactie doorheen de hele woning waarbij de gefaseerde circulatie als ruimtelijke wandeling wordt ingezet.

Elk niveau is als een open plan opgevat; de verschillende ruimtes komen tot stand door de wisselwerking tussen de vrijstaande multifunctionele maatmodules, in notelaar fineer, en het zwevend wandmeubilair, uitgewerkt in een strak wit grid.

De woning is bovendien opgevat als een rolstoeltoegankelijke woning met het oog op levenslang wonen. Elke verdieping, met zijn open plan, is zowel door middel van trap als lift bereikbaar.

1417BEC
verbouwing eengezinswoning
site
Leuven
ontwerper
LAVA Architecten
staalwerken
Lasatelier B
omgeving
Buls-Claes
stabiliteit
Lambda-Max
epb en veiligheid
DRM
oppervlakte
368 m²
fotograaf
Tim Van de Velde
in progress 1417BEC verbouwing eengezinswoning, 2016 - 2020terug