LAVA Architecten

Langs de Tervuursevest in Leuven worden drie rijwoningen gerenoveerd en uitgebreid voor de werking van De Rotonda en Het Vertrek, beide organisaties voorzien begeleid wonen voor jongeren.

Bij de inplanting wordt rekening gehouden met de opgelegde voorwaarden van de stadsdiensten en erfgoed inzake behoud voorgevel, voorste dakvlak en geleding van de woningen. De nieuwe uitbreiding wordt voorzien op de plaats van de garage. Door deze gedeeltelijk naar achter te schuiven ontstaat er een patio aan de straatkant. Deze (afsluitbare) binnenkoer zorgt voor een geborgen binnenkomen voor bewoner en bezoeker. Langs de zijkant van de uitbreiding wordt een hellingsbaan voorzien als connectie tussen de voortuin en de lager gelegen tuinzone achter het gebouw.
Bezoekers zijn welkom via de patio. Begeleiders betreden hun bureauruimtes rechtstreeks via de Tervuursevest. Bewoners kunnen via de patio en langs de hellingsbaan naar de lagere tuinzone om door hun eigen achterdeur “thuis” te komen in hun (tijdelijke) living.

Een intern netwerk, dat zowel verticaal als horizontaal optreedt, maakt de organisatie van de drie leefgroepen (twee voor De Rotonda en één voor het Vertrek) en hun persoonlijke context mogelijk. De begeleiding leeft samen met de bewoners en kan controleren maar niet beheersen. De eigenwaarde en zelfstandigheid van elke bewoner staan centraal tijdens de persoonlijke evolutie in het verblijf.

De leefruimte van elke leefgroep wordt ingericht als een gezingswoning, doch gaat er extra aandacht naar de duurzaamheid van de gebruikte materialen in vast meubilair en wand/deur afwerking. Het is belangrijk dat er een goed evenwicht gevonden wordt tussen huiselijkheid en duurzaamheid. De huidige leefruimtes en kamers worden volledige verbouwd, voor de herinrichting van deze ruimtes wordt extra aandacht besteed aan het prikkelarm en veilig inrichten van de ruimtes.

De tuin omvat een aaneenschakeling van ontspannings-, speel -en gesprekzones. Hierdoor kunnen de bewoners op elk moment beschikken over een zone die aansluit bij de behoeftes van dat moment.

Ook in de architectuur van de nieuwe facade gaan we op zoek naar een tactiliteit die aansluit bij het delicate programma dat erachter schuilgaat.

in progress 2002WIS bouw woningen voor begeleid wonen voor jongeren, terug