Het ontstaan van de abdij van Westmalle gaat terug tot de Franse revolutie, waarbij de hoeve ‘Nooit rust’ al gauw groeide met een kerk, klooster en gastenkamers en later ook een boerderij en brouwerij. Omdat het brouwproces zich nog binnen de muren van de abdij afspeelt, mogen de bieren van Westmalle zich nog echte Trappistenbieren noemen.
Initieel startte de ontwerpopdracht met het uitwerken van een langetermijnvisie voor de brouwerij. Gezien de verwevenheid van de verschillende functies groeide de studie uit tot een globale visie voor de volledige site en zijn activiteiten rond de kernthema’s: flexibiliteit, water- en energiebeheer. De opdrachtgever wenst immers niet alleen zijn brouwprocessen maar ook het patrimonium grondig te verduurzamen.
In de jaren ‘30 werd een groot gebouw gerealiseerd dat het volledige brouwproces omvatte. Doorheen de tijd werden processen uitgebreid, aangepast of geherlokaliseerd. Vandaag volgt het bier, van de brouwketel tot het logistieke transport van het bier, een lang en onoverzichtelijk traject, soms zelfs door leegstaande gebouwdelen.
Ons masterplan is helemaal afgestemd op het brouwproces en op de abdij met zijn typische kwadrantenstructuur rond een binnenkoer. Dit principe trekken we door als structurerend kader voor groene insteken, ontharding en kwalitatieve buitenruimtes voor het personeel.
Als eerste concrete implementatie wordt het originele brouwgebouw in mooie art-deco-architectuur verbouwd tot een duurzaam kader voor kantoren, labo’s en ateliers. De grote uitdaging ligt in de fasering, waarbij de productiviteit steeds gewaardborgd blijft tijdens de werken.
