LAVA Architecten

De brandweerpost ten oosten van Londerzeel toont zich functioneel, robuust en toekomstbestendig. Het polyvalent skelet staat volledig in functie van de interne werking en een efficiënte operationele flow in geval van een oproep. We leggen een structuurgrid over het hele perceel, en vullen deze nauwgezet om de open ruimte te maximaliseren. Zo ontstaat een compacte, logische stapeling van functies die van de kazerne een herkenbaar accent maakt op het bedrijventerrein.
We spelen in op de stedenbouwkundige voorschriften om een groene buffer te voorzien tussen de aanpalende woningen en het bedrijventerrein.  We trekken deze berm als een groen deken verder over de daken. Het ensemble van volumes schuift zich zo vertrapt mee onder een landschap van groendaken, met de stelplaats en het kazernegebouw aan de straatzijde en een luifel met stockagevoorzieningen tegen de groene grondwal aan. De polyvalente oefenkoer plaatsen we centraal, verbonden aan een oprit voor terugkerende interventievoertuigen.
Het kazernegebouw wordt vormgegeven door de stapeling van het programma volgens prioriteit: de ontvangstruimtes en interventie, de burelen, de rustruimtes en de ontspanningsruimtes. Centraal verbindt een circulatiekern deze onderdelen met elkaar via een ruimtelijk vide met glijbanen, voor een zuivere en snelle interventielooplijn. Op het gelijkvloers rijgt een centrale hal het kazernegebouw aan de stelplaats.
De houten structuur voor de stelplaats en de werkhuizen, de betonstructuur voor het kazernegebouw en de stalen luifelconstructie vormen een open en toekomstbestendig raamwerk. Ze laten toe het grote programma in zijn verschillende onderdelen efficiënt onder te brengen op het nieuwe bedrijventerrein en ze versterken gelijktijdig het landschap.

Londerzeel
bouw brandweerkazerne post Londerzeel
site
Arduinstraat, Londerzeel
opdrachtgever
Brandweerzone Vlaams-Brabant-West
opdrachtnemer
LAVA Architecten
studie
2022-2024
realisatie
2024-...
gebouw
2 693 m2
omgeving
1 486 m2
ontwerper
LAVA Architecten
stabiliteit
AB Associates
technieken
AE+
veiligheid
Groep Dirk De Groof
in progress 2216BRL bouw brandweerkazerne post Londerzeel, 2022terug