LAVA Architecten

Het ontwerp van het nijverheidsgebouw kadert in een masterplan voor de volledige schoolsite, onderdeel van de ontwerpopdracht. Het gebouw wordt een herkenningspunt, een visueel anker op de site, een gezicht voor nijverheid, ook van op de Antwerpsesteenweg. Het nieuwe gebouw dient een respectvolle relatie aan te gaan met het recent gerestaureerde beschermde schoolgebouw van 1934 naar een ontwerp van architect J. Lauwers. Eén van de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp is om een flexibel gebouw te maken, dat ‘futureproof’ is. Het gebouw is compact en rationeel; de structuur staat op een grid van 6x6m. De klaslokalen zijn opgevat als multifunctionele en inwisselbare leslokalen: twee leslokalen kunnen gebundeld worden tot één grotere klas. Door het grid kunnen de klassen in beide richtingen georiënteerd worden. In het grote atelier op het gelijkvloers wordt een kolomvrije zone voorzien, zodat een grote flexibele ruimte ontstaat. De structuur is zo opgevat dat er in de toekomst inbreiding binnen de school mogelijk is: een vloer op het eerste verdiep in het atelier kan voorzien worden zodat extra lokalen onstaan in de toekomst.

PTS Mechelen
bouw STEM-gebouw
site
Antwerpsesteenweg - Mechelen
opdrachtgever
Provincie Antwerpen
ontwerper
LAVA Architecten
studie
2015 - eerste laureaat
realisatie
2018 - 2020
gebouw
2 053 m²
omgeving
1 775 m²
duurzaamheid
BEN-gebouw (E-peil E34)
stabiliteit - epb
STir bvba
technieken
AA&O
akoestiek
Daidalos peutz
aannemer
Brebuild nv
fotograaf
Tim Van de Velde
in progress 1512PTS bouw STEM-gebouw, 2015 – 2020terug