LAVA Architecten

Om op korte termijn een betere huisvesting te bieden aan de diensten van de scheepvaartpolitie van Antwerpen, participeerde de Regie der Gebouwen via een samenwerkingsovereenkomst aan een DBM-project van het Havenbedrijf Antwerpen. LAVA architecten stond in voor het ontwerp en de vergunningsaanvraag van het nieuwe kantoor voor de federale politie.  Het gebouw is 80m lang en strekt zich uit tussen de Blauwhoefstraat en het kanaaldok, waar vaartuigen van de scheepvaartpolitie kunnen aanmeren. Het is opgevat als een overmaatse Villa Savoye: het gebouw zelf biedt op het gelijkvloers overdekt plaats aan alle politievoertuigen en -boten. Het eerste verdiep kenmerkt zich door zijn fenêtres-en-longueur met betonnen zonneluifels boven. Helemaal bovenaan bieden grote dakterrassen een mooi uitzicht over de Schelde en het havengebied. Het project is erg ambitieus op het vlak van duurzaamheid en behaalde het BREEAM-certificaat “very good”.

Scheepvaart
bouw politiecommissariaat
opdrachtgever
Regie der Gebouwen - Vlaanderen Regio Noord
site
Blauwhoefstraat, Antwerpen
ontwerper
LAVA architecten in onderaanneming van de THV Tractebel / a-tract
procedure
Design-Built-Maintance procedure
ontwerp
2016
realisatie
2018 -2019
oppervlakte
3 820 m²
omgeving
5 000 m²
studies
Tactebel Engineering nv
in progress 1527SVP bouw politiecommissariaat, 2016 - 2019terug