LAVA Architecten

Agora: verzamelplaats – centraal gelegen open plein, omgeven door openbare gebouwen en colonnades in het oude Griekenland. Plak waar het sociale leven zich afspeelde en ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije burgers. Ook gebruikt als marktplaats en als plek waar men zich kon ontspannen.

De diversiteit aan functies vertalen we in 4 aparte volumes, kleinschalig in lijn met het woonlint; grootschaliger richting KMO-zone. De agora met rondgang in buitenlucht rijgt alle functies aan elkaar en vormt een verlengde voor elke activiteit. Ze is niet alleen een ideale intieme ontmoetingsplek, de buitenruimte omsluit ook luidruchtige bezoekers tijdens grootschalige evenementen.

Het landschapsontwerp vormt de kern van dit project. We streven naar een gevarieerd ecologisch landschap met gelaagde grasvlaktes en bloemrijke ruigtes in aparte buitenkamers. Dit ecologisch principe trekken we door als semi-intenstief groendak op alle lage volumes. Al het grondverzet blijft op de site en wordt ingezet als geluidswallen voor de omgeving en speelse landschapselementen. Dit refereert naar de fortengordels die kenmerkend zijn voor de streek rond Sint-Katelijne-Waver.

Het spel van het dakenlandschap werd zorgvuldig afgewogen in functie van oriëntatie, geluidsuitstraling, ecologie en interne ruimtelijkheid.

site
Leliestraat, Sint-Katelijne-Waver
opdrachtgever
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
opdracht
Design, Build en preFinance wedstrijd - Eerste laureaat 2021
ontwerper
LAVA Architecten
oppervlakte
3235 m2
ingenieursstudies
Tractebel
aannemer
Cordeel
omgeving
Avantgarden
in progress 2019EVZ Bouw van een bibliotheek, conservatorium, fuif- en evenementenzaal, 2021terug