LAVA Architecten

Gemeenschapscentrum de Rinck in Anderlecht verloor doorheen de jaren zijn architecturale uniformiteit. Uiteindelijk bleef er een verzameling van verschillende panden en oude woningen over. Tegen 2008 hadden de gebouwen hun beste tijd gehad. Ze voldeden over de ganse lijn niet meer aan de hedendaagse normen: van isolatie tot akoestiek, van toegangelijkheid tot brandwetgeving. LAVA architecten kwam als winnaar uit de bus bij de architectenwedstrijd die men in 2008 lanceerde.

Het nieuwe gemeenschapscentrum biedt onderdak aan verscheidene lokale en bovenlokale organisaties. Van op het Dappersplein loop je zo het gemeenschapscentrum binnen via de nieuwe binnenstraat. Het idee achter het nieuwbouwgedeelte bestaat uit een aaneenschakeling van vier compacte bouwvolumes die worden ingesneden door buitenruimtes (lees: binnentuinen). Het historische hoekpand krijgt een nieuwe bestemming als herberg. Op die manier creëert het gemeenschapscentrum – ook dankzij de neogotische gevel – een functionele en architecturale meerwaarde voor het aanpalende Dapperheidsplein.

De Rinck
bouw gemeenschapscentrum De Rinck
site
Dapperheidsplein - Anderlecht
opdrachtgever
Vlaamse Gemeenschapscommissie
ontwerp
2008 - eerste laureaat
realisatie
2017-2019
oppervlakte
3 995m²
projectteam
thv LAVA, IRS, UTIL
architectuur
LAVA Architecten
technieken
IRS studiebureau
stabiliteit
UTIL studiebureau
epb-verslaggever
Macobo
akoestiek
Daidalos
fotografie
Toon Grobet
in progress 0808RIN bouw gemeenschapscentrum De Rinck, 2008 - 2019terug