LAVA Architecten

Het nieuwe politiecommissariaat werd ontworpen als een uitnodigend gebouw op schaal en in het materiaal van haar omgeving. De dorpse sfeer van de omliggende wijken moest in het grote programma van dit gebouw terug te vinden zijn. Zo zorgen verticale vinnen uit baksteen ervoor dat de horizontaliteit van het gebouw onderbroken wordt. Het gebouw werd daarnaast zeer compact ontworpen, zodat de overige ruimte kan gebruikt worden om de site optimaal te vergroenen.

Vaak vinden burgers en zeker slachtoffers het moeilijk om een politiekantoor binnen te wandelen door het statuut van dit soort gebouwen. Deze angst willen we wegnemen door de inkomzone beschut te voorzien en te situeren op de meest rustige van de twee aangrenzende straten. Ook het beklemmend gevoel in de wachtzaal trachten we weg te nemen door deze ruimte dubbelhoog te voorzien en extra licht binnen te brengen.

Voldoende daglicht is ook belangrijk om een fijne werksfeer te creëren. Alle kantoorruimtes worden langs de buitengevel voorzien en maken hier dus optimaal gebruik van. Centraal in het gebouw is het vaak moeilijker om daglicht binnen te krijgen. Hier voorzien we een grote centrale binnentuin met terras. Een kleinschalig intensief heuvellandschap nodigt de werknemers uit om ongehinderd, beschut en informeel te genieten van de zon, de buitenlucht en elkaars gezelschap.

Haacht
realisatie politiecommissariaat Boortmeerbeek – Haacht - Keerbergen
site
Zoellaan - Haacht
opdrachtgever
De Politiezone Boortmeerbeek - Haacht - Keerbergen
opdracht
Design en Build wedstrijd - eerste laureaat 2021
bouwteam
Cordeel - LAVA Architecten - Architeam
ontwerper
LAVA Architecten - Architeam
aannemer
Cordeel
stabiliteit
Establis
technieken
Infrabo
in progress 2003BHK realisatie politiecommissariaat politiezone Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen, 2020terug