LAVA Architecten

Het nieuwe commissariaat werd ontworpen als een uitnodigend gebouw op schaal en in het materiaal van haar omgeving. De dorpse sfeer van de omliggende wijken moet in de verschijning van dit gebouw terug te vinden niettemin zijn groot bouwprogramma. Verticale bakstenen vinnen breken de horizontaliteit van het gebouw terwijl zijn uiterst compacte opvatting de open ruimte van de site vrijwaart om die alzo optimaal in te groenen.
Vaak vinden burgers maar zeker slachtoffers het moeilijk om een politiekantoor te betreden door diens statuut. Deze drempelvrees willen we ontmijnen door beschutting te geven aan de inkomzone en die te situeren aan de meest rustige zijde van de twee aangrenzende straten. Het eventuele beklemmende gevoel in de onthaal- en wachtruimte verzachten we door deze ruimte dubbelhoog te voorzien en daarmee weldadig daglicht binnen te laten stromen.
Voldoende daglicht is heel belangrijk om een aangename werksfeer te creëren. Alle werkplekken worden doorgaans langs de buitengevel gesitueert en maken dus optimaal gebruik van het daglicht met levendig uitzicht. Echter is het minder evident centraal in het gebouw daglicht binnen te krijgen. Maar door op de hoogste verdieping een ruime patio te voorzien met een grote binnentuin en buitenterras zorgen we ervoor dat heel de werkvloer geniet van voldoende buitenlicht en -lucht. Een kleinschalig heuvelachtig intensief groendak nodigt de werknemers uit om uit het zicht, beschut en informeel te genieten van de zon, de buitenlucht en elkaars gezelschap.

Haacht
realisatie politiecommissariaat Boortmeerbeek – Haacht - Keerbergen
site
Zoellaan - Haacht
opdrachtgever
De Politiezone Boortmeerbeek - Haacht - Keerbergen
opdracht
Design en Build wedstrijd - eerste laureaat 2021
bouwteam
Cordeel - LAVA Architecten - Architeam
ontwerper
LAVA Architecten - Architeam
aannemer
Cordeel
stabiliteit
Establis
technieken
Infrabo
in progress 2003BHK realisatie politiecommissariaat politiezone Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen, 2020terug