LAVA Architecten

Het pharmacodynamisch, physiologisch en het Rommelaere instituut vormen een geheel van neogotische architectuur vlak naast de Bijloke in Gent. Begin 20ste eeuw ontwierp stadsarchitect en UGent-professor Louis Cloquet de gebouwen om een plaats te geven aan geneeskundig onderzoek.
Hygiëne was een belangrijk innovatiepunt binnen de geneeskunde van dat moment. Deze innovatie speelde zich niet enkel af binnen de muren van de labo’s maar was ook zichtbaar in de architectuur. Cloquet zag het project als een educatief voorbeeld voor zijn leerlingen toegepaste wetenschappen-architectuur. Dit gebouwencomplex was echter te beschouwen als didactisch studiemateriaal waarbij Cloquet de hele neogotische catalogus aan bod kwam. Dit verklaart de verscheidenheid aan torens, trappenpartijen, deuren, vast meubilair, … Hij wou het artistieke aspect en het exact wetenschappelijke verenigen met een sterke focus op de implementatie van technieken. Het gebouw was destijds uitgerust met meest geavanceerde technieken voor verlichting, verluchting, verwarming, waterzuivering- en afvoer.

Maatschap LAVA/team van Meer restaureert, reorganiseert en herbestemt in opdracht van de universiteit Gent. De instituten met hun vele eigenaardigheden en specifieke elementen vragen ontworpen te worden vanuit hun torentjes, tussenverdiepingen, spiltrapjes en gaanderijen. Er wordt gezocht naar de oorspronkelijke opzet die een aanknopingspunt zal zijn voor het ontwerpend onderzoek.

De site wordt een open campus en zal een rijk gamma aan diensten huisvesten: het gastronomische restaurant van de UGent, meeting&training facilities gekoppeld aan banketfuncties, 2 conciergewoningen, verschillende kantoren, loopbaanbegeleider Divergent en het Museum voor Geschiedenis van de Geneeskunde. Dit museum herbergt een bijzondere collectie die we beter trachten te ontsluiten in samenwerking met het Gents UniversiteitsMuseum (GUM).
Samen met Gevelinzicht onderzoeken we hoe dit complex kan evolueren richting een Bijna Energie-Neutraal, fossielvrij gebouw, rekening houdend met de erfgoedwaarde.

Het hele complex wordt van binnenuit georganiseerd en volledig doorwaadbaar gemaakt. Vanuit het centraal gelegen ‘pesthuis’ vertrekt de circulatie die de oorspronkelijk afzonderlijk functionerende instituten met elkaar verbindt. De meest markante ruimtes bevinden zich op de eerste verdieping, die we over de volledige lengte van de site ontsluiten met een glazen passerelle, waarmee vroeger een deel van de gebouwen uitgerust was.
Ook binnenin de gebouwen wordt de huidige geslotenheid zoveel mogelijk doorbroken. We baseren onze toevoegingen op de architectuurtaal van Cloquet en voegen nog een aantal torentjes toe. We hanteren de historische architectuurtaal in een moderne variant.

Artikel architectura.be
LAVA Architecten en Team van Meer transformeren neogotisch Rommelaere-complex in Gent tot open BEN-campus

Rommelaere
restauratie en herbestemming Rommelaere Instituut
opdrachtgever
Universiteit Gent
site
Hospitaalstraat, Apotheekstraat, Albert Bartsoenkaai, Jozef Kluyskensstraat te Gent
ontwerp
architectuurwedstrijd - eerste laureaat
oppervlakte
8 880 m²
oppervlakte site
12 350 m²
ontwerper
maatschap LAVA/Team van Meer
architectuur
LAVA Architecten
restauratie architectuur
Team van Meer
stabiliteit
Bollinger+Grohmann
technieken
Studiebureel Heedfeld
in progress 2004ROM restauratie en herbestemming Rommelaere Instituut, 2020terug