LAVA Architecten

Het pand dateert van het laatste kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk was het een herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen en een zadeldak, met ernaast nog een gebouwdeel van twee traveeën met één bouwlaag waarin zich een koetspoort met doorgang naar het gebied erachter bevond.

In 1995 werd het Sint-Jacobsplein beschermd als stadsgezicht.
De voorgevels en voorste dakvlakken van de omringende panden, waaronder dit van Sint-Jacobsplein 12, maken hiervan deel uit. 

Overzicht van het gerealiseerde programma:

  • woonfuncties: 10 kamers voor de residerende zusters, met berging en sanitaire functies, aangevuld met twee leefruimten
  • gemeenschappelijke functies: polyvalente ruimte, kapel, keuken, onthaal- en spreekruimte
  • personeelsfuncties: bureau administratie, vergaderruimte, archief, personeelsruimte.

Het wonen en de gemeenschappelijke functies worden voorzien in het volume van het oorspronkelijke herenhuis. De verticale circulatie wordt geïntegreerd in een travee van het bestaande herenhuis langs de doorgang gelegen om niveauverschillen op de gelijkvloerse verdieping op te vangen.

De doorgang deelt het gelijkvloers op in twee delen: de gemeenschappelijke functies aan de linkerzijde, de toegang tot de woon- en personeelsfuncties aan de rechterzijde. 

In de tuinzone wordt er een luifelconstructie voorzien die onderdak biedt aan een kapel, tuin- en vuilnisberging, hoogspanningscabine, een wintertuin op een verhoogde terras zone gelijk met de vloerpas van de leefruimten. 

De luifel is voorzien van een aantal grote uitsparingen om voldoende daglichtoetreding te creëren voor het bestaande herenhuis.

site
Sint Jacobsplein, Leuven
opdrachtgever
vzw Zusters van Liefde
ontwerp
2014
realisatie
2015 - 2016
oppervlakte
1 250 m²
ontwerper
LAVA Architecten
stabiliteit
Close to bone
technieken
Close to bone
fotografie
Steven Massart
in progress 0947DAU verbouwing historisch pand tot service flats, 2011 - 2015terug