LAVA Architecten

Het originele herenhuis wordt in zijn historische vorm en wit gepleisterde verschijning gerestaureerd, tot de luiken toe. De vraag naar een hedendaagse woonzorgomgeving voor de Zusters van Liefde wordt tus-sen de bewaarde draagmuren in dit gerestaureerd volume geweven. De extra functies worden onder één prominente luifel geschoven. Dit massieve dak meandert tussen gebouw en tuin om zowel beschutting te geven maar ook licht en lucht in het historisch gebouw toe te laten. Deze luifel is zo ontworpen dat ze in haar geometrie bescherming en bezinning organiseert.
De luifel voorziet, met een genereuze ruimtelijkheid, extra buiten- en binnenkamers aan het Wit Huis: de nieuwe kapel, de tuinkamer/veranda en het atelier.
De cassetteconstructie van de luifel laat toe om met een beperkt aantal dragende vinnen tot ver in de tuin te reiken.
Het groen gepigmenteerde beton van deze tuinconstructie samen met het verticaal geritmeerde houten schrijnwerk verzorgt zo een geborgen overgang van het historisch interieur naar de parktuin. Voor de minder mobiele bewoner, de rustende zuster, bieden deze nieuwe leefkamers een mooie overgang tussen binnen en buiten, tussen het aardse en het contemplatieve.

Wit Huis
verbouwing van historisch pand tot service flats
site
Sint Jacobsplein - Leuven
opdrachtgever
vzw Zusters van Liefde
ontwerper
LAVA Architecten
stabiliteit
Close to bone
technieken
Close to bone
fotografie
Steven Massart / Toon Grobet
in progress 0947DAU verbouwing van historisch pand tot service flats, terug